Thursday, 12 July 2012

:: Sakura & Sahabat ::


Ada yang bilang “cinta itu laksana Sakura, indah dan didamba”.

.. Tapi ..

Saya nak bilang " Sahabat itu laksana Bunga Sakura yang indah dan didambakan dgn penuh k'imanan"

.. Setuju x..?? :)

Di Jepun, Sakura kerap kali dikaitkan dengan Perempuan (kerana melambangkan kecantikan dan keindahan), atau simbol untuk mengekpresikan ikatan antara manusia.

Tapi di hati saya..kawan tu tak kisahlah camner..walaupun dia IBARAT LEBAH, UMPAMA BUNGA SAKURA, SEPERTI AIR, BAK BULAN,  TAK UBAH MACAM DURIAN & MACAM BISKUT!!!

dia tetap kawan...
tau tak sebab ape???
sekali saya dah kawan ngan dia selamanye dia ttp kawan saya...
itu cara saya berkawan..!!Dari Sakura kita boleh belajar, belajar memaknai hidup, memaknai cinta. 

.. Tapi ..

Dari Sahabat kita boleh belajar, belajar memaknai hidup & P'sahabatan..


Saya nak katakan pada Sahabat2 sy :(Time ni..at Mahkamah Sesyen Kuantan.. ade sebutan kes ttg dadah.. Sempat ag p0sing dulu..hee##)

“Hubungan p'sahabatan itu ibarat bunga Sakura yang bersemi lalu gugur, lalu bersemi kembali”.

Jika p'sahabatan itu sedang terasa membosankan, jangan kau sudahi, tunggu dan cari solusi, kebosanan itu tak bertahan lama, semua akan baik-baik saja.


Adik Rumate y xhbis2 dgn k0ntr0versi dye.. hak3..

****

Yusra & Adik Syaz.. Ingat time nie..?? ha3

***
Eh2.. ekin pun da sekali la.. hee :)Dear Cik Pah,Wanie n B0tak!! hee..

kita da kawan dari sem 1 lagi...kita mmg BFF ( aq je k0wt pk BFF,,kowg xtaw la kan..haha) sampai ade org yg siap jeles dgn bonding kita berempat...tp bila masing2 dah berubah & bile gaduh je...saya just mampu mengeluh dalam hati.... kenapa jadi mcm ni..... hurm....tp..gad02 pun xlame..hehe..

Dear Wanie,Yus,& Adik Syaz...

Anis rindu zaman itu kita berempat kenal & jadi 1 rumate walaupun sempat 1 sem je ...zaman gembira masa study & yg paling best bulan p0se nk kate ley byk kali gak dlm seminggu pi bazar an....sekarang.....da x dpt nak hangout mcm dulu..huk3


Duhai sahabat...
secantik manapun musim luruh di dunia ini...
seindah manapun kelopak bunga sakura jatuh berguguran....
sesejuk manapun titisan salju menyembah bumi....
sekilau manapun mutiara didasar lautan....

namun..

tiada apa yang mampu menandingi keikhlasan dalam persahabatan antara kita semua..
harusku akui sahabat,
suatu hari nanti mungkin diriku akan kau lupakan

tapi...

aku ingin engkau tahu bahawa aku tak akan pernah lupakan dirimu
pintaku jika aku ada melakukan kesilapan...
tulislah ia diatas pasir
agar ia hilang dibawa ombak....

namun...

apabila aku melakukan sesuatu yang membahagiakan dirimu
tulislah ia didalam hatimu
agar ia terus tersemat didasar sanubarimu....
semoga terlakar sebuah memori indah
dariku seorang sahabat....
buat insan bergelar sahabat...n_n

P/s : Sajak kt ats nie..K0pi & Pasta je..xmampu ag nk m'garang sajak2 nie.. heee.. pape pun.. i juz want 2 say.." Sayang k0wg sgt2..hee "

10 Jenazah Istimewa di Akhirat ::

Baca Lah...
NILAIKAN ANDA DI MANA???

Sepuluh orang yang mayatnya TIDAK BUSUK dan TIDAK REPUT. Disebutkan didalam satu riwayat, bahawasanya apabila para makhluk dibangkitkan dari kubur, mereka semuanya berdiri tegak di kubur masing-masing selama 44 tahun UMUR AKHIRAT dalam keadaan TIDAK MAKAN dan TIDAK MINUM, TIDAK DUDUK dan TIDAK BERCAKAP.

Bertanya orang kepada Rasulullah saw : 'Bagaimana kita dapat mengenaliORANG-ORANG MUKMIN kelak di hari qiamat?'

Maka jawabnya Rasulullah saw 'Umat dikenal kerana WAJAH mereka putih disebabkan oleh WUDHU'. Bila qiamat datang maka malaikat
datang ke kubur orang mukmin sambil membersihkan debu di badan mereka KECUALI pada tempat sujud.

Bekas SUJUD tidak dihilangkan. Maka memanggillah dari zat yang memanggil. Bukanlah debu itu dari debu kubur mereka, akan tetapi debu itu ialah debu KEIMANAN mereka.

Oleh itu tinggallah debu itu sehingga mereka melalui titian Siratul Mustaqim dan memasuki alam syurga, sehingga setiap orang melihat para mukmin itu mengetahui bahawa mereka adalah pelayan Ku dan hamba-hamba Ku.

Disebutkan oleh hadith Rasulullah saw bahawa sepuluh orang yang mayatnya TIDAK BUSUK dan TIDAK REPUT dan akan bangkit dalam tubuh asal diwaktu mati

1. Para Nabi
2. Para Ahli Jihad
3. Para Alim Ulama
4. Para Syuhada
5. Para Penghafal Al Quran
6.Imam atau Pemimpin yang Adil
7.Tukang Azan
8.Wanita yang mati kelahiran/beranak
9.Orang mati dibunuh atau dianiaya
10. Orang yang mati di siang hari atau di malam Jumaat jika mereka itu dari kalangan orang yang beriman.


Didalam satu riwayat yang lain dari Jabir bin Abdullah ra sabda Rasulullah saw: 'Apabila datang hari qiamat dan orang orang yang berada di dalam kubur dibangkitkan maka Allah swt memberi wahyu kepada Malaikat Ridhwan: ' Wahai Ridhwan , sesungguhnya Aku telah mengeluarkan hamba-hamba Ku berpuasa (ahli puasa ) dari kubur mereka di dalam keadaan letih dan dahaga. Maka ambillah dan berikan mereka segala makanan yang digoreng dan buah buahan syurga.'

Maka Malaikat Ridhwan menyeru, 'wahai sekelian kawan-kawan dan semua anak-anak yang belum baligh, lalu mereka semua datang dengan membawa dulang dari nur dan berhimpun dekat Malaikat Ridhwan bersama dulang yang penuh dengan buahan dan minuman yang lazat dari syurga dengan sangat banyak melebihi daun-daun kayu di bumi.

Jika Malaikat Ridhwan berjumpa mukmin maka dia memberi makanan itu kepada mereka sambil mengucap sebagaimana yang di firman oleh Allah swt di dalam Surah Al-Haqqah bermaksud 'Makan dan minumlah dengan sedap disebabkan AMAL yang telah kamu kerjakan pada HARI yang telah LALU itu.'


* Tolong sebarkan kisah ini kepada saudara Islam yang lain. Ilmu yang bermanfaat ialah salah satu amal yang berkekalan bagi orang yang mengajarnya meskipun dia sudah mati. ' Dan ( ingatlah ) Allah sentiasa mengetahui dengan mendalam akan apa jua yang kamu lakukan.'Surah Al-Baqarah : 237